Van Haver tot Health Food

juli 3, 2012

HaverplantHavervlokken behoren tot één van de gezondste health food ontbijtproducten ter wereld. Waarom is haver zo gezond?

In het lichaam wordt cholesterol door de gal uitgescheiden in de vorm van galzuur en galzout. Haver bindt zich aan deze galzuren en galzouten. Hierdoor wordt het cholesterol niet geabsorbeerd door de darmwand en opgenomen in de bloedbaan maar samen met de ballaststoffen in de havervlokken uitgescheiden via de ontlasting. Zodoende verkleint haver het risico op hart- en vaatziekten.

Haver zorgt voor een snelle en efficiënte stofwisseling.

Haver bevat veel voedingsvezels. Deze vezels zijn essentieel voor een goede stofwisseling en spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen door de darmwand. Vezels zijn een smeermiddel voor de darmen, waardoor de maag-darmwerking optimaal verloopt.

Haver heeft prebiotische eigenschappen. De vezels in haver vormen een optimale voedingsbodem waarin uw lichaamseigen darmbacteriën uitstekend gedijen. Een mens heeft gemiddeld 1 kilo darmflora in zijn spijsverteringskanaal. Hoe gezonder uw darmflora is, des te vitaler u zichzelf voelt.

Haver is krachtvoedsel. Van oudsher wordt haver aan paarden gegeven voor kracht. Haver is goed voor de spieren vanwege de hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen voor een efficiënte energielevering doordat ze langzaam worden verteerd en geleidelijk worden opgenomen in de bloedbaan. Hierdoor zorgt haver gedurende een lange periode voor energie.

Haver bevat belangrijke vitaminen en mineralen zoals:

Saponine, dat zich bindt aan galzuren en cholesterol.

Silicium, dat van essentieel belang is voor o.a. botten, kraakbeen, bindweefsel en spieren.

Magnesium, dat o.a. betrokken is bij de energiestofwisseling en overdracht van zenuwprikkels.

IJzer, dat een belangrijke rol speelt bij het zuurstoftransport.

Vitamine K, dat van belang is bij de bloedstolling en de botstofwisseling.

Vitamine E, dat o.a. nodig is voor de spieren en weefsels, beschermt tegen hartinfarct.

Vitamine B1, dat een belangrijke rol speelt bij de koolhydraatstofwisseling en het zenuwstelsel.

Vitamine B2, dat een rol speelt bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering, energiehuishouding, en een gezonde huid en gezond haar.

Vitamine B6, dat belangrijk is voor de weerstand, de spijsvertering, het zenuwstelsel en de vorming van rode bloedcellen.

Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwgestel, de stofwisseling van foliumzuur, de vorming van rode bloedcellen en voorkomt bepaalde vormen van bloedarmoede.

Haver kan bepaalde vormen van kanker voorkomen zoals darmkanker, longkanker en borstkanker.

Een ontbijt van havervlokken in combinatie met geitenmelk, -yoghurt of -kwark (zie het artikel vooruit met de geit) is super health food en geeft een uw lichaam een energie boost voor de hele dag.

Haverpap

 • 500 ml geitenmelk
 • 80 gram havervlokken (of havermout als u snel klaar wilt zijn)
 • Snufje zout
 • Biologische honing
 • Kaneel

Breng de geitenmelk met een snufje zout aan de kook, voeg de havervlokken toe, laat het langzaam doorkoken tot het dikker begint te worden, zet de pan dan op een plaatje en laat alles zachtjes doorpruttelen tot papdikte. Schep de pap in een papschaaltje en voeg naar behoefte honing toe en een vleugje kaneel.

U heeft nu een overheerlijke zachte haverpap die voor uren kracht, energie en een verzadigd, voldaan gevoel geeft. Eet smakelijk!

Havermuesli

 • 500 ml geitenyoghurt of kwark
 • 50 gram havervlokken
 • 3 eetlepels goji bessen
 • 3 eetlepels rozijnen of abrikozen
 • 2 eetlepels noten (walnoten, hazelnoten, notenmix)
 • 1 appel of ander fruit
 • Biologische honing

Roer voor u gaat slapen de havervlokken, goji bessen, rozijnen of abrikozen door de geitenyoghurt of kwark en laat het de hele nacht in de koelkast staan. Voeg de volgende ochtend de noten en de geschilde en in stukjes gesneden appel of ander fruit toe, naar behoefte wat honing en uw healthy food ontbijt is klaar.

Comments are closed.