Health Food your food! Vooruit met de geit!

juli 8, 2012

Health Food Geitenmelk10.000 jaar geleden was al bekend dat geitenmelk en haar producten health food voor de mens zijn. Ook Ghandi wist hoe belangrijk geitenmelk voor de gezondheid is. Hij kwam na vastenperiodes weer op krachten door het drinken van rauwe geitenmelk.

Wereldwijd gebruikt ¾ van de mensen geitenmelk en geitenmelk producten en ¼ van de mensen koemelk en koemelk producten.

Hoe komt het dat geitenmelk health food is voor ons? Hier wat wetenswaardigheden:

Volgens the Journal of American Medicine is geitenmelk het meest complete voedsel dat er bestaat. Geitenmelk staat qua samenstelling heel dicht bij moedermelk en bevat dezelfde belangrijke bio-actieve stoffen als moedermelk. Het is licht verteerbaar en wordt door de meeste zuigelingen, kinderen en volwassenen met koemelkallergie goed verdragen. Het menselijk lichaam kan in 20 minuten geitenmelk verteren terwijl het minimaal 2 uur nodig heeft om koemelk te verteren.

Het bevat o.a. de vitaminen A, B-complex, C en D. Minerale zouten waaronder ijzer, kalium, natrium, calcium, fosfor, magnesium, mangaan en jodium. Sporen elementen zoals selenium, elektrolyten, enzymen, goed verteerbare eiwitten, aminozuren zoals glutamine en tryptofaan en MCT vetzuren.

De meeste mensen die geitenmelk en geitenmelkproducten gebruiken hebben geen overgewicht, allergieën of spijsverteringsproblemen.

Het onderdrukt het immuunsysteem niet.

Het produceert in principe geen slijm in het lichaam.

Het bevat geen complexe eiwitten waardoor veel minder allergische reacties optreden

Geitenmelk bevat een hoge concentratie alfa-caseïne S2 en een lage concentratie alfa-caseïne S1 hierdoor zijn de eiwitbrokjes kleiner, de wrongel luchtiger en kunnen de verteringsenzymen sneller en beter hun werk doen. Hierdoor ligt geitenmelk beduidend minder zwaar op de maag dan koemelk. Koemelk bevat een hogere concentratie alfa-caseïne S1 dat overgevoeligheidsreacties kan oproepen en meer stremming van de melk geeft. Koemelk bevat nog andere eiwitten die overgevoeligheidsreacties kunnen oproepen: β-lactoglobulines, A1 β-caseïne, bovine serum albumine en bovine immunoglobulines. Deze komen niet voor in geitenmelk.

De vetbolletjes in geitenmelk zijn een kwart kleiner dan in koemelk zodat het in principe niet hoeft te worden gehomogeniseerd. Hierdoor en ook door het hoge gehalte aan MCT’s (35% i.t.t. koemelk met slechts 17%) worden de vetten door het enzym lipase makkelijk afgebroken en opgenomen.

Geitenmelk bevat geen agglutinine zoals in koemelk waardoor de vetbolletjes minder samenklonteren in de maag wat de vertering vergemakkelijkt.

Heeft een grotere zuurbufferende capaciteit dan koemelk, sojamelk, zuigelingenmelk en antacida (medicijnen tegen maagzuur).

Het bevat van alle zuivelproducten de hoogste concentratie van het basische aminozuur L-Glutamine waardoor het spijsverteringsstelsel en het bloed basischer worden en het lichaam ontzuurt.

Vanwege de basische eigenschappen van geitenmelk werd het vroeger voorgeschreven als hulpmiddel bij ontstekingen in het spijsverteringskanaal.

Het kalmeert, voedt en regenereert een overbelast zenuwgestel.

Het bevat een tweemaal zo hoge concentratie MCT-vetzuren dan koemelk, zoals Caprinezuur en Caprylzuur, die een hoge bacteriedodende werking hebben.

MCT vetzuren spelen verder een belangrijke rol in het voorkomen en herstellen van spijsverteringsstoornissen, een te hoog vetgehalte van het bloed, ze verminderen cholesterolafzetting in de vaatwanden, zijn betrokken bij het oplossen van cholesterol en galstenen, hebben een positieve invloed op cystic fibrosis (taai slijm ziekte), dragen bij aan een normale groei van baby’s en kunnen epilepsie bij baby’s voorkomen.

Het is een rijke bron van het sporen element Selenium, een voor de mens noodzakelijke voedingsstof met afweer versterkende en antioxidatieve eigenschappen

Het bevat 7% minder lactose dan koemelk. Doordat geitenmelk zo makkelijk verteerd wordt gaat de lactose heel snel door het spijsverteringssysteem heen waardoor het niet de kans krijgt om te fermenteren of om een osmotische dysbalans te veroorzaken. Hierdoor verdragen de meeste mensen met een koemelkallergie wel geitenmelk en andere geitenmelk producten zoals yoghurt, kwark en kaas.

Regelmatige inname van geitenmelk bevordert een gezond lichaamsgewicht, bevordert de mineralisatie van het skelet, voorkomt botontkalking, verhoogt de vitaminen-, mineralen- en hemoglobine niveaus in het bloed, voorkomt bloedarmoede en zorgt voor een hogere concentratie MCT vetzuren in het lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat de botdichtheid in het lichaam hoger is bij gebruik van zuivelproducten zoals geitenmelk waar o.a. veel calcium in zit, dan bij gebruik van supplementen met calcium en vitamine D of supplementen met alleen calcium.

Volgens the American Journal of Clinical Nutrition is de vetverbranding in het lichaam 20 keer hoger als met gezonde voeding voldoende calcium in het lichaam wordt opgenomen. Als door slechte voeding te weinig calcium in het lichaam komt dan wordt calcium aan het skelet onttrokken waardoor botontkalking en andere gerelateerde aandoeningen kunnen ontstaan.

Geen enkel ander voedsel bevat zoveel minerale zouten en een overvloed aan vitamines als weikaas van geitenmelk en verse, warme geitenmelk of geëvaporeerde geitenmelk en geitenkaas.

Geitenmelk bevat veel organisch natriumzout. Natrium is een belangrijk mineraal om de gewrichten soepel en beweeglijk te houden.

Kinderen die geitenmelk krijgen slapen ‘s-nachts beter door en zijn langer verzadigd tussen de maaltijden.

Geitenmelk is de perfecte voeding voor baby’s: symptomen van storingen in het maag-darm kanaal, braken, kolieken, diaree, constipatie en longproblemen door voeding met koemelk, verdwijnen meestal bij het gebruik van geitenmelk.

Geitenmelk is een goede bron van riboflavine, vitamine B2. Het is betrokken bij de energieproductie als Flavine Adenine Nucleotide FAD. FAD bindt aan flavoproteinen waardoor oxydatieve energieproductie kan optreden. De zuurstof bevattende moleculen die het lichaam gebruikt om energie te produceren zijn hoogst reactief en kunnen de mitochondrieen beschadigen. Dit wordt voorkomen door Glutathion in de motochondrieen, dat constant gerecycled moet worden. Riboflavine is een cofactor voor het enzym glutathion reductase dat het geoxideerde glutathion weert terugbrengt in zijn gereduceerde vorm.

Geitenmelk is een goede bron van kalium, een essentieel mineraal voor het behouden van een goede bloeddruk en hartfunctie. Kalium beschermt tegen arteriosclerosis.

Kortom geitenmelk en haar producten zijn echt Health Food!

Begin de dag met een super health food ontbijt! Bijvoorbeeld haverpap van havervlokken en geitenmelk met biologische honing en kaneel. Of geitenyoghurt of kwark met goji bessen en vers of gedroogd fruit zoals appel, gedroogde abrikozen, etc.

Door: Louise Prins, Bio-energetic and Naturopathic Specialist, Orthomolecular Diëtist, Health Food Specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.