Studie bewijst dat XMRV chronische infectie veroorzaakt

februari 24, 2012

CVS-patienten hebben goede hoop dat onderzoeken antwoorden gaan geven
Op 16 februari heeft het Journal of Virology een studie gepubliceerd die laat zien dat het recent ontdekte humane retrovirus, XMRV, tot chronische infectie lijdt in meerdere organen. Eerdere gecontroleerde studies laten een verband zien tussen XMRV en patiënten met aggresieve prostaatkanker en ME/CVS, ook wel bekend als myalgische encephalomyelitis en chronisch vermoeidheidssyndroom.

De studie, van de Afdeling voor Pathologie en Laboratorium Geneeskunde van de Emory Geneeskundige Universiteit, laat zien dat het Xenotropic Murine Leukemia Virus-gerelateerde virus (XMRV) in de milt, longen, spijsverteringssysteem, lymfeklieren en genitalen te vinden is – nadat het retrovirus werd ingespoten in het lichaam. Verder maakten de apen in de studie ook antilichamen aan om deze infectie te bestrijden. Chronische infectie en immuunsysteemreactie zijn ook veelvoorkomend bij de twee andere infectueuze retrovirussen: HTLV-1 en HIV.

“Dit geeft hoop dat de antwoorden op deze ziekte binnen handbereik zijn,” zegt Tina Tidmore, woordvoerder voor de ME/CFS Worldwide Patient Alliance (MCWPA), een patiëntenvereniging. “In het belang van degenen die aan hun lot overgelaten zijn en met het doel om de bloedvoorraad te beveiligen, is het noodzakelijk dat overheidsinstanties deze kans grijpen en onmiddellijk meer geld beschikbaar stellen om dit retrovirus en ME/CVS ziekteverloop te onderzoeken.” In 2010 liet een FDA/National Institutes of Health onderzoek zien dat XMRV-gerelateerde retrovirussen bij 6,8% van de bloeddonoren te vinden was. Dat impliceert dat ongeveer 20 miljoen Amerikanen geïnfecteerd zouden kunnen zijn.

ME/CVS is invaliderend en chronisch
ME/CVS is een invaliderende neuro-endocrine-immuunziekte dat meer dan 1 miljoen Amerikanen, en ongeveer 17 miljoen mensen wereldwijd treft. Patiënten zijn vaak rolstoel- of bedgebonden. Veel voorkomende symptomen zijn ongewone vermoeidheid na simpele inspanning, plotseling dalende bloeddruk, cognitieve problemen, migraine en een dagelijks griepgevoel. Deze ziekte treft mannen en vrouwen, jong en oud, en is ongeneeslijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.