Adaptive pacing niet effectief bij CVS

februari 23, 2012

Patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben baat bij cognitieve gedragstherapie en graded exercise therapie. Adaptive pacing, waarbij de patiënt zijn aandoening leert aanvaarden, is niet effectief. Dat blijkt uit een publicatie in The Lancet van Britse onderzoekers.

In een gerandomiseerde trial waaraan ruim zeshonderd patiënten met CVS deelnamen, werden de drie therapieën vergeleken. Uit eerder onderzoek bleek al dat cognitieve gedragstherapie en graded exercise, waarbij de fysieke activiteit wordt opgevoerd, positieve resultaten opleveren. Maar organisaties van CVS-patiënten twijfelen nog wel eens aan de veiligheid van deze therapieën. Dit is het meest grootschalige onderzoek over de behandeling van CVS tot nu toe en toont de veilgheid en effectiviteit aan van cognitieve gedragstherapie en graded exercise.

In een commentaar van Nijmeegse onderzoekers van het Kenniscentrum voor chronische vermoeidheid van het UMC St Radboud zegt Prof. dr. Gijs Bleijenberg dat dit onderzoek laat zien dat de behandeling die ervan uitgaat dat CVS behandelbaar is, de meeste kans op succes heeft. Toch reageert niet iedereen goed op deze therapieën.

Bron: MEDnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.